30 augusti, 2006

Kalmar FF:s nya hemvist

Jag chattade igår på Kalmar FF:s hemsida angående den nya arenan. Ett enkelt sätt för föreningen att kunna svara på de frågor som ställs av Kalmar FF:s fans.

Efter matchen mot Gefle där endast ca 3 700 personer besökte Fredriksskans har givetvis ett antal människor på stadens gator frågat mig om vi verkligen behöver en arena för ca 11 000-12 000 personer?

Mitt svar är enkelt: Ja, nu mer än någonsin.

Fotbollen lockar till mer och mer intresse världen över. Idag kan du i stort sett följa ett 10-tal ligor via din tv i Sverige. I stora delar av Europa spelar man inför fullsatta arenor omgång efter omgång. Twente som vi mötte i vårt europeiska cupspel har ständigt fullsatt. De sänder också ut matcherna på lokal tv till alla hushåll, så att alla ska kunna följa laget. Nu går de vidare och bygger ut kapaciteten till det dubbla, de känner ingen oro att sälja ut de nya platserna. Tv:n är definitivt ingen konkurrent.

Varför är det så? Jo, arenan i sig är en så pass intressant och trevlig mötesplats att människor hellre umgås där än sitter hemma. I Twente stannar man kvar flera timmar efter matchen på arenan, man har musikunderhållning och den största delen av mat och dryckesförsäljning sker efter matchen. Det fungerar som ett stort nöjespalats. Arenan är regionens marknadsplats där du äter gott, dansar med grannfrun och gör upp affären med din bittraste konkurrent.

Av detta har vi föga i Sverige, vi är tämligen underutvecklade på arenaområdet i jämförelse med Europa, ja till i jämförelse med norden.

Om vi tittar på exemplet BoråsArena, som inte på långa vägar är en modern europeisk arena, utan snarare en stadion med fyra läktare. Innan den byggdes kunde vi i våra analyser säga att Elfsborg var ett lag som tydligt tappade intäkter och publik. Efter bygget har man dubblat sin publik och fyrdubblat publikintäkterna.

Ja, Kalmar FF behöver bygga Sveriges modernaste arena. Vi har inte råd att låta bli.