27 juni, 2006

Fotboll på plast?

Tillbaks från ett mycket intressant studiebesök på Parken i Köpenhamn. Vi var där för att ställa frågor och titta på Grassmaster som vi eventuellt tänkt använda på Kalmar FF:s nya arena. Grassmaster är insytt konstgräs i en vanlig gräsmatta. På Parken använder man 3 % insytt vilket anses vara den optimala nivån.

Helt nytt för mig är att Grassmaster räcker för att ha ett fast underlag året om även om det knappt finns gräs. På Parken har ett antal stora tävlingsmatcher spelats under sådana förhållanden. Godkänt såväl av FIFA som UEFA. Regelverken för konstgräs är betydligt mer besvärliga för att få spela internationella tävlingsmatcher.

Utnyttjandet av Grassmaster existerar inte på svenska arenor, här har det istället varit en lovsång för olika sorters konstgräs. Det behövs en mångfald av underlag för svenska elitfotbollsarenor, annars blir Sverige ensidigt det land som bara satsar på konstgräs när det gäller elitfotboll. En utveckling som kan bli dyrbar om de stora klubbarna ute i världen bestämmer sig för att säga nej till plast. Konstgräs av dagens kvalité är dock utmärkt för breddidrott och träning.